W Polsce jabłka są jednymi z najpopularniejszych owoców, które znajdziemy w każdym domu. Jemy je na surowo, robimy z nich sałatki, konfitury, kompoty czy szarlotki. Również dużą sprzedażą mogą się poszczycić soki z tego owocu.

Jaki jest skład soku jabłkowego?

sok jabłkowy bioJabłka w swoim składzie zawierają przede wszystkim wodę, gdyż stanowi ona aż osiemdziesiąt pięć procent. Posiada też dużo cukrów prostych, czyli fruktozy, błonnika i pektyn, których najwięcej jest pod skórką. W sprzedaży znajdziemy sporo odmian tego owocu, które różnią się nie tylko wyglądem, ale również smakiem, ilością soku czy miękkością. Powszechnie dostępne soki w kartonach nie zawsze są stu procentowymi sokami, ponieważ zawierają dodatek wody i cukru białego, zatem zdrowe nie są. Poza nimi znajdziemy tak sok jabłkowy bio, który poza owocami nie ma żadnych dodatków. Ponadto jabłka wykorzystywane do jego produkcji pochodzą z ekologicznych upraw, gdzie nie stosuje się pestycydów ani sztucznych nawozów. Tego typu soki są dostępne w wersji pasteryzowanej w szklanych butelkach lub świeżo wytłaczana z krótką datą ważności. Niejednokrotnie sok jabłkowy jest znacznie słodszy niż pomarańczowy, dlatego też jest on tak często wybierany. Dzieci go uwielbiają, dlatego wielu rodziców go kupuje dla swoich pociech lub samodzielnie go przygotowuje w domu. Wystarczy mieć sokowirówkę lub wyciskarkę wolnoobrotową, do których wrzuci się całe owoce i wyprodukuje z nich dowolną ilość soku bez konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Żeby samodzielnie zrobić ekologiczny sok z jabłek wystarczy zakupić owoce od bio rolnika, choć nie zawsze jest to proste. Na pewno w sklepach z ekologiczną żywnością znajdziemy takie soki i będą one w stu procentach bezpieczne i pełne cennych witamin oraz minerałów.