Słodycze to jedne z wielu przyjemności w życiu. Zdecydowanie najczęściej sięga się po nie podczas przerwy na kawę, przy spotkaniach towarzyskich lub w gorszych chwilach na poprawę humoru. Słodkości dzielą się na kilka rodzajów, a szczególnie na te mniej lub bardziej zdrowie. Coraz częściej w sklepach można spotkać tak zwane zdrowe słodycze, zrobione tylko z naturalnych składników.

Domowe ciasteczka jaglane

ciastka z płatków jaglanychZdrowe wersje słodyczy, ciast i ciastek można z łatwością wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy kilka podstawowych składników. Bazą pysznych i zdrowych ciasteczek mogą być wszelkiego rodzaju płatki, na przykład popularne owsiane górskie lub błyskawiczne. Ciastka z płatków jaglanych z masłem orzechowym to świetna przekąska do kawy, którą można zabrać do pracy czy na spacer z dziećmi. Jaglane ciasteczka można też zrobić z ugotowanej kaszy jaglanej lub w prostszej i szybszej wersji z płatków. Kasza jaglana ma wiele właściwości i dostarcza organizmowi mikroelementy, takie jak żelazo, wapń czy magnez. W Internecie można znaleźć wiele wspaniałych przepisów na zdrowe ciasteczka z płatków w różnych wersjach – bezglutenowe, wegańskie czy bez dodatku cukru. Słodycz zwykłego, białego cukru w domowych wypiekach można zastąpić na przykład bananem, masłem orzechowym lub daktylami, które są kilka razy bardziej słodkie, niż cukier, a do tego zdrowsze. Dla leniuchów, lubiących gotowe rozwiązania, marki proponują gotowe produkty, coraz łatwiej dostępne w dużych supermarketach oraz sklepach ze zdrową żywnością.

Kupne czy zrobione samemu – słodycze dodają naszemu życiu smaku i radości. Warto zwracać uwagę na skład kupnych ciasteczek czy słodyczy oraz unikać cukrów i syropu glukozowo-fruktozowego, który jest często dodawany do gotowych produktów. Zamiast tego wybierajmy te z krótką datą ważności, ponieważ świadczy to o dużej zawartości naturalnych i świeżych składników.