Stosowanie diety bezglutenowej jest w gruncie rzeczy nie lada wyzwaniem. Ze swojego jadłospisu musimy wykluczyć nie tylko te produkty, które zawierają gluten, ale także takie, w których może być on ukryty. Przede wszystkim musimy całkowicie zrezygnować ze spożywania produktów takich jak pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Jakich dokładnie produktów możemy używać, a jakie są całkowicie niewskazane?

Produkty wykorzystywane w diecie bezglutenowej 

produkty bezglutenowe cenaDieta bezglutenowa polega wyłącznie na rezygnacji z produktów, które zawierają gluten, czyli szczególny rodzaj białka negatywnie wpływającego na nasze zdrowie. Głównym przeciwwskazaniem do spożywania glutenu jest celiaka, czyli uwarunkowana genetycznie, trwała nietolerancja glutenu. Potwierdzona choroba wymaga przestrzegania ścisłej diety praktycznie do końca życia i jest ona jedyną formą leczenia takiego pacjenta. Produkty bezglutenowe cena to głównie produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa oraz komosy ryżowej. Podczas takiej diety w naszym jadłospisie zamiast produktów pszenicznych może pojawić się kasza jaglana, orzechy, soczewica, ciecierzyca, sezam, siemię lniane oraz ziarna słonecznika. Należy także zwrócić uwagę na skład niektórych produktów, które potencjalnie nie powinny zawierać glutenu, nawet w małych ilościach. Produkty dostępne w sprzedaży takie jak mąka kukurydziana bądź ryżowa mogą być zanieczyszczone glutenem i należy ich unikać. 

Osoba przestrzegająca diety bezglutenowej w swoim jadłospisie powinna zawierać sporą ilość ryb, mięs, owoców i warzyw, produkty mleczne, a także chleb i makaron, które produkowane są bez glutenu. Oprócz tego naszym posiłkiem mogą być także ciastka ryżowe i chipsy kukurydziane, a także popcorn, który jest świetną alternatywą dla chipsów i krakersów.