Słodkie wypieki są chyba czymś, co lubi każdy z nas. Te, które możemy kupić w sklepach, najczęściej są wykonane z tradycyjnej mąki pszennej, a wiec zawierają gluten, którego nie każdy może spożywać. Trzeba dokładnie czytać składy, aby kupić produkt bezglutenowy.

Jakie są rodzaje mąk bezglutenowych?

mąka bezglutenowaPrzeważająca większość wypieków dostępnych na rynku, jest przygotowana z najzwyklejszej mąki pszenne o niskim typie czterysta pięćdziesiąt lub pięćset pięćdziesiąt. Jednak nie to jest największym zmartwieniem wielu osób, ale zawartość glutenu. Jest on powszechnie obecny w pszenicy, życie i jęczmieniu, więc osoby z nietolerancją tego składnika lub chore na celiakię muszą jej unikać. Nie jest to proste, bo pszenica jest dodawana nawet do majonezu, płatków owsianych czy przetworzonych produktach gotowych. Na szczęście mąkę pszenną, może zastąpić mąka bezglutenowa. Na rynku znajdziemy mąkę kokosową powstałą ze zmielonego miąższu kokosa, jaglaną, którą uzyskuje się przez zmielenie ziaren prosa czy gryczaną powstającą w wyniku zmielenia ziaren gryki. Każda z nich ma nieco inny smak i nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Ich podstawową zaletą jest brak glutenu i bardzo dużo cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, których nie znajdziemy w zwykłej mące pszennej. Robiąc ciasto z takiej mąki, należy pamiętać, aby mieszać różne gatunki mąk, ponieważ mają one odmienne właściwości wiążące oraz trzeba dodawać więcej mokrych składników, aby masa była zwarta. Wypieki z mąki bezglutenowej są bardziej kruche.

Dla wielu osób takie mąki są jedyną szansą na spożycie ciast czy chleba, ponieważ są to wypieki wolne od glutenu. Coraz częściej można je kupić w sklepach z ekologiczną żywnością lub specjalnych sklepach tylko z żywnością bez zawartości glutenu.