Ochrona środowiska stała się w dzisiejszych czasach tematem numer jeden, ponieważ jego zanieczyszczenie jest ogromne. Każdego dnia setki ton plastiku ląduje na wysypiskach i zalega tam przez setki lat. Dlatego trzeba raz na zawsze odejść od tego typu produktów.

Rodzaje jednorazowych opakowań

ekologiczne naczynia jednorazoweZ plastikowych opakowań korzysta każdy z nas kupując butelkę wody, owoce w jednorazowych opakowaniach czy nawet biorąc jednorazową siatkę ze sklepu. Wybierając żywność na wynos także je wykorzystujemy, bo otrzymujemy w nich zamówione dania. Są to przede wszystkim zamykane pudełka, kubki, miseczki czy nawet sztućce. Są bardzo wygodne w zastosowaniu, ale dla naszej przyrody przynoszą katastrofalne skutki, dlatego najlepiej stosować ekologiczne naczynia jednorazowe. Mogą one być wykonane z materiałów pozyskiwanych z recyklingu lub z trzciny cukrowej. Te pierwsze pozwalają na ponowne wykorzystanie tworzyw sztucznych, przez co nie produkuje się nowego plastiku, a trzcina cukrowa jest naturalna i całkowicie się rozkłada w przyrodzie. Tego typu opakowania są lekkie i praktyczne oraz mają bardzo zbliżoną odporność na przemakanie jak plastikowe naczynia. Ta ich cenach pozwala na wszechstronne wykorzystanie. Można w nich przetrzymywać dania o stałej, ale także płynnej konsystencji jak zupy czy sosy. Coraz częściej z tego rodzaju jednorazowych opakowań korzystają restauracje, bary i punkty gastronomiczne wydające dania na wynos. Ich cena jest bardzo zbliżona do plastikowych opakowań, więc są opłacalne.

Przedsiębiorcy przeważnie sceptycznie i dystansem podchodzą do drogich i ekologicznych opakowań, ale tego typu opakowania są inne i niewiele kosztują. Takie naczynia przydadzą się w każdym punkcie gastronomicznym, gdzie klienci kupują dania na wynos.