My Polacy mamy jedną podstawową wadę, zwykle kupujemy za dużo żywności, która szybko się psuje i potem niestety trzeba ją wyrzucić. Ale na szczęście technika idzie do przodu i umożliwia nam przedłużanie życia kupionemu jedzeniu, czy gotowym daniom własnego autorstwa.

Próżnia – wróg bakterii

pakowarka próżniowaIstnieje pewien rewelacyjny wynalazek nie zastąpiony w większości polskich domów wykorzystujący próżnię. Jedzenie zapakowane próżniowo dużo wolniej się psuje ponieważ większość bakterii powodującej psucie się świeżej żywności to bakterie tlenowe, które do życia potrzebują tlenu. Po wyssaniu powietrza z worka, czy tunelu do pakowania próżniowego odcinamy dopływ tlenu co blokuje namnażanie się bakterii i innych drobnoustrojów. Dzięki temu tak zapakowana żywność będzie dłużej świeża. Można tą metodę stosować zarówno do mięs, jak i warzyw czy owoców. Pakowarka próżniowa umożliwia również mrożenie jedzenia, co jeszcze bardziej wydłuża jego żywotność. Co więcej w takiej pakowarce, można również zamknąć już ugotowane potrawy i przechować je w zamrażarce, dzięki temu nie marnuje się jedzenie. Jest to świetne rozwiązanie zarówno dla większych rodzin, jak i osób mieszkających samotnie. Każda żywność, która zostaje po przygotowaniu posiłku może zostać zamknięta w takiej pakowarce i cierpliwie czekać w lodówce czy zamrażarce na czas kiedy ktoś będzie miał na nią apetyt. W każdej chwili można się bowiem cieszyć wigilijnym bigosem, czy ulubionym gulaszem, a nawet gołąbkami z młodej kapusty.

Koniec z marnowaniem jedzenia i wyrzucania resztek, podczas gdy dzieci głodują w afryce. Teraz można łatwo i bezpiecznie przedłużyć życie jedzenia do czasu kiedy będziemy chcieli z niego skorzystać. Świeże truskawki w środku zimy, czy świąteczne pierogi latem – to wszystko jest już możliwe z pakowarką próżniową.