Niedawno przejąłem rodzinną piekarnię, kiedy mój tata postanowił przejść na emeryturę. Do tej pory pomagałem tacie w pracy, jako jego zastępca, jednak nie pozwalał mi wprowadzać żadnych zmian, a nasza piekarnia od dawna potrzebowała modernizacji.
Najlepsza włoska marka
Przede wszystkim, należało wymienić stare maszyny do wyrabiania ciasta, kupione jeszcze za czasów PRLu. Ulegały one często awariom, a wyrabiane w nich ciasto nie było najwyższej jakości. Często wolałem do własnych wypieków zagniatać ciasto ręcznie, niż poddawać je torturom starych maszyn. Pierwsze, co zrobiłem, po objęciu dowództwa w piekarni, było zakupienie wałkownic tekno stamap. Wałkownice włoskiej firmy, są znane i używane na całym Świecie. Urządzenia tej firmy są wyposażone w specjalnie zaprojektowane wałki, które obchodzą się z ciastem delikatnie, dzięki czemu, zawsze będzie miało ono idealną strukturę. Maszyny są wykonane z aluminium, stali nierdzewnej i tworzyw sztucznych, które posiadają atesty, że mogą być wykorzystywane do kontaktu z żywnością. Urządzenia są tak skonstruowane, że można je łatwo myć, kawałki ciasta ani mąka nie wchodzą nigdzie w żadne zakamarki, bo maszynę, można łatwo rozłożyć do wyczyszczenia. Wałkownice są wyposażone w komputery, dzięki którym można używać aż pięćdziesięciu programów pracy, a w razie potrzeby, można włączyć tryb pracy ręcznej. Komputer jest obsługiwany za pomocą przejrzystego panelu dotykowego, o wielkości 5 cali. W tej piekarni chyba nigdy nie było bardziej zaawansowanego technicznie sprzętu.
Ku mojej radości, klienci od razu zauważyli różnicę w jakości produktów. Zamiast podnosić ceny, wprowadziłem do oferty kilka nowych wypieków, a jak wiadomo, każdy chce spróbować nowości. Dzięki nowym maszynom oraz moim przepisom, piekarnia zyskała rzeszę nowych klientów.