Ochrona dłoni jest konieczna w kuchni w trakcie mycia naczyń, czy sprzątania. Rękawiczki są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ponieważ wymagane są sterylne warunki. Niejednokrotnie ekspedientki podające nam mięso i wędliny w sklepie, mają na dłoniach ochronne rękawice.

Do czego używać nitrylowych rękawic?

rękawice nitrylowe czarneRękawice głównie służą do ochrony skóry przed bezpośrednim kontaktem z silnymi detergentami, dlatego też są często stosowane przez gospodynie domowe, a także firmy sprzątające. Materiał z jakiego są wykonane nie uczula i jest bezpieczny do stosowania w kontakcie z żywnością. Rękawice nitrylowe czarne są często stosowane w gabinetach przez stomatologów. W domu używamy cienkich rękawiczek jednorazowych do przygotowywania posiłków, albo grubych, wielokrotnego użytku do prac domowych takich jak ręczne pranie, sprzątanie, czy mycie naczyń. Także w szpitalach są powszechnie wykorzystywane rękawice nitrylowe podczas wykonywania rutynowych badań i zabiegów. Ze względów sanitarnych, rękawice są obowiązkowe dla każdego lekarza i pielęgniarza. W branży spożywczej, szczególnie sklepach, w których żywność jest podawana rękoma, ekspedienci muszą mieć na dłoniach rękawiczki, a po każdym ściągnięciu muszą myć dłonie. Materiał jest odporny na rozdarcia i w zależności od grubości, może być jednokrotnego, albo wielokrotnego użytku. Na rynku znajdziemy rękawice w kolorze niebieskim, żółtym, białym, oraz zielonym. Wybór koloru jest najczęściej kwestią gustu, ponieważ ich jakość jest taka sama.

Rękawice najczęściej kupujemy w opakowaniach zbiorczych po sto sztuk, a w przypadku dużych odbiorców, takich jak szpitale, są dostarczane w kartonach po tysiąc sztuk. Producent pakuje rękawice w sterylnych warunkach, dlatego też mogą być stosowane od razu po wyjęciu z opakowania.