Zdrowe gotowanie stało się modne i powszechnie praktykowane w polskich domach. To bardzo cieszy, ponieważ jesteśmy tym, co jemy. Najlepiej nie gotować potraw zbyt długo, ponieważ tracą wtedy większość swoich wartości odżywczych. Aby ułatwić ten proces, warto gotować próżniowo.

Metoda vacuum jest zdrowszym gotowaniem

gotowanie vacuumWiększość potrzebnych witamin i składników odżywczych, przyjmujemy razem z pożywieniem. Im zdrowsze jedzenie, tym więcej dostarczamy potrzebnych składników naszemu organizmowi. Gotowanie vacuum jest alternatywą dla tradycyjnych metod przygotowywania posiłków. Wysoka temperatura, oraz smażenie, zabija bezpowrotnie wartości odżywcze. Aby zminimalizować straty do minimum, należy gotować próżniowo w niskich temperaturach. Przygotowując mięso, przyprawiamy je i wsadzamy do małego woreczka, z którego specjalna maszyna próżniowa, wysysa całe powietrze, tworząc warunki próżniowe. W takiej postaci produkt jest wkładany do garnka, który utrzymuje stałą temperaturę poniżej stu stopni Celsjusza. Takie warunki są optymalne dla zdrowego gotowania, ponieważ z produktów nie uciekają witaminy, a ich konsystencja pozostaje niezmieniona. Posiadają zdecydowanie lepszy, głębszy smak i mają kruchą strukturę. Czas gotowania jest krótszy od tradycyjnej metody przyrządzania dania. Nie musimy czuwać i doglądać procesu przygotowywania, ponieważ nastawiamy czas i po jego upływie wyciągamy z wody gotową potrawę szczelnie zamkniętą w woreczku. Vacuum to stara metoda gotowania, która zaczyna dominować w polskich domach.

Potrawy gotowane próżniowa są smaczne i zdrowe, a do tego ich przyrządzenie jest banalnie proste nawet dla nowicjusza. Wystarczy się zaopatrzyć w specjalny garnek kontrolujący temperaturę wewnątrz, oraz urządzenie z woreczkami do próżniowego gotowania.