Grillowanie to jeden z naszych sportów narodowych. Gdy nadchodzi lato, prawie każdy weekend Polacy spędzają na wolnym powietrzu oddając się przyjemnościom, spotkaniom ze znajomymi oraz oczywiście grillowaniu. Jednak zwykłe grille z supermarketów odchodzą już do lamusa.

Najlepsze grille gazowe 

grill gazowyGrille, jakie możemy kupić w marketach to produkty o określonej trwałości oraz opalane drewnem. W dodatku stosowanie podpałek, które jest niezbędne przy wietrznej pogodzie, wpływa bardzo niekorzystnie na jakość i smak przyrządzanych potraw. W dodatku dym, jaki wdziera się do naszych potraw ma wyjątkowo niekorzystny wpływ na nasz żołądek. Alternatywą dla standardowych grillów jest grill gazowy. Jest to połączenie najnowszej technologii oraz nowoczesnego myślenia o grillowaniu. Grille gazowe posiadają z reguły cztery palniki tubowe z nierdzewnej stali, przy czym każdym z nich można niezależnie sterować. Palniki są wyposażone w osłony przed ociekającym z potraw tłuszczem oraz specjalne osłony, dzięki którym ciepło jest dystrybuowane równomiernie na całej powierzchni rusztu. Większość z modeli grillów gazowych jest również wyposażona w kuchenkę gazową, dzięki której można gotować inne potrawy lub dodatki, jakie dodajemy do grillowanych potraw. Charakterystyczną cechą grillów gazowych są też ruszty żeliwne, które są pokryte emalią, dzięki czemu smażenie potraw jest szybsze i bardziej efektywne. Grille gazowe mają również wbudowane termometry, dzięki czemu kontrolowanie temperatury przygotowywanych potraw, jest teraz dużo prostsze.

Grille gazowe są przeznaczone do ustawienia w ogrodzie, altanie lub tarasie. Jedynym ich mankamentem jest dość słuszna waga, która w przypadku lepszych i większych modeli, sięga nawet sześćdziesięciu kilogramów. Cena takich grillów jest zależna od producenta i rozmiarów rusztu.