Sklepowe produkty często zawierają dużo soli, cukru i szkodliwych konserwantów. Aby żywność była długo świeża, producenci sięgają po tanie środki chemiczne, które podnoszą walory smakowe, zapachowe i przedłużają datę do spożycia nawet o kilka lat od daty produkcji.

Jak zrobić domowe jogurty?

jogurt domowyWiększość artykułów spożywczych możemy wykonać samodzielnie w domu, tak samo jak dania serwowane w restauracjach. Może nie wyprodukujemy mleka krowiego, ale jeżeli kupimy ekologiczne mleko, to możemy z niego zrobić pyszny jogurt domowy ze świeżymi, sezonowymi owocami. Aby móc samodzielnie wykonać taki produkt, najlepiej się zaopatrzyć w jogurtownicę, która znacznie nam ułatwi pracę. Istnieją dwa sposoby na zrobienie jogurtu, jeden przy wykorzystaniu już gotowego jogurtu, a drugi za pomocą zakupionych, zamrożonych bakterii mlekowych, które kupimy w sklepach ze zdrową żywnością. Mając litr mleka o zawartości tłuszczu ponad trzy procent, mieszamy go z kulturami bakterii i rozlewamy gotowy produkt do małych pojemniczków dołączonych do jugurtownicy i nastawiamy czas na osiem, dziewięć godzin. Urządzenie automatycznie włączy temperaturę czterdziestu stopni Celsjusza, w której najszybciej się namnażają dobre bakterię i utrzyma ją przez cały proces produkcji jogurtu. Po upływie czasu, pojemniczki należy włożyć do lodówki aby się schłodziły, a następnie możemy się cieszyć domowym jogurtem, do którego wystarczy dodać drobno pokrojone świeże owoce, które nadadzą mu niepowtarzalny smak i naturalną słodycz.

Jogurty są bardzo zdrowe, bo są naturalnymi probiotykami dla naszych jelit. Zawierają kilka milionów szczepów dobrych bakterii, które pomagają walczyć naszemu organizmowi z bakteriami i wirusami. Domowym jogurtem chętnie zajadają się dzieci, bo jest dużo smaczniejszy od kupionego.